Отбелязваме Световния ден на водата

dsc05657С тематични постери отбелязаха Световния ден на водата 22 март ученици от 10. до 12. клас на 44. СУ. Гимназистите представиха материалите, подготвени под ръководството на преподавателите по природни науки, пред своите съученици.

Инициативата да се отбелязва Деня на водата се поражда на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро. Генералната асамблея на ООН определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. От 1993 г. насам ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Целта е да се привлече вниманието върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това как защитаваме качеството на водата.

Много замърсители оказват негативно влияние върху качеството на водата в дългосрочен план, което застрашава човешкото здраве. Като резултат количеството питейна вода е значително намаляло.

Опазването и поддържането на водните пространства осигуряват устойчивост на екосистемните “услуги” – блага като питейната вода, рибарство, отдих и туризъм.

Качеството на водата е ключът към здравето на хората и екосистемите. Снабдяването с чиста питейна вода и поддържането на канализация заемат централно място при борбата с бедността и подобряването на качеството на живот на милиарди хора.

Животът на човечеството зависи от водните ресурси, следователно опазването им от замърсяване е отговорност на всеки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *