Посещение на музея на Българската народна банка

56547420_1476780505789869_2244392678726828032_nВъв връзка със Световната седмица на парите на 29 март учениците от 9. б клас, профил „Предприемачески“, посетиха музейната експозиция на БНБ.

Младежите, водени от класния си ръководител г-жа Петя Янчева, разгледаха експозицията, разположена в галерията над паричния салон в сградата на националната банка.

Постоянната изложба е структурирана в няколко раздела. Тя онагледява богатството от антични и средновековни монети, откривани на територията на България от V в. пр. Хр. до днес; многогодишната дейност на Министерството на финансите и на Българската народна банка по емитирането на монети за нуждите на паричното обращение на страната; историята на банкнотната емисия, осъществявана от БНБ.

Централната роля на Българската народна банка в специфичното производство на националните парични знаци, в управлението на паричното обращение, както и в унищожаването на излезлите от обращение пари предопределя уникалността на тази колекция, която може да бъде видяна единствено в музея на банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *