На екскурзия до старата българска столица

20240608_110603На 7 и 8 юни учениците от 4. б клас с класен ръководител г-жа Гергана Богданова направиха своята дългоочаквана двудневна екскурзия по маршрут Габрово – Трявна – Велико Търново.

Първата спирка бе в Габрово, където учениците посетиха Музея на хумора и сатирата, видяха единствения паметник, построен в река – този на Рачо Ковача, и се спряха пред Априловската гимназия, за да си припомнят важни моменти от създаването й.

Пътуването продължи към Етъра, където учениците се запознаха с различните занаяти, докоснаха се до бита на дедите ни и се впечатлиха от класната стая, в която се е следвала взаимоучителната метода.

Следобедното пътешествие беше в Трявна. Четвъртокласниците посетиха Славейковото училище и разбраха историята на часовниковата кула в града, както и интересни факти от миналото. Разхождайки се по тесните калдъръмени улички, стигнаха до Даскаловата къща и останаха очаровани от дърворезбите, които ни пренесоха в нашата история. Запомнящи се останаха и фактите за двамата майстори, които прецизно и със сърце са направили майското и юлското слънце. 

Следващата спирка беше в Славейковата къща, където децата научиха важни факти за  живота на фамилия Славейкови.

След умората от жаркия ден предстоеше почивка в хотела и детска дискотека, в която всички деца се забавляваха.

В съботния ден трябваше да покорим  Велико Търново. Учениците посетиха Царевец, качиха се на Балдуиновата кула и се докоснаха до нашата история. 

Следващата забележителност беше Музеят на восъчните фигури. В четириетажната сграда учениците се разходиха между царе, бойни полета и личности от миналото ни, които помним и днес.

Минахме край Къщата с маймунката и се отправихме към Паметника на Асеневци, където завърши нашата екскурзия.

Всички бяха доволни от преживяното и силно вярват, че в пети клас ще ги очакват още запомнящи се дестинации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *