Разходка през историята на София

20230406_100914Посещение  в Регионалния исторически музей на 06.04.2023 г. направиха учениците от заниманията по интереси – клуб  “Приятели на природата” с ръководител Теодора Стефанова, арт-ателие “Приложни изкуства”, Светла Евденкова и клуб “Четенето е модерно”, Милена Маркова.

Възпитаниците на 44. СУ “Неофит Бозвели” се докоснаха до едни от  най-важните моменти от историята на града. Бяха впечатлени от блясъка на каляската, която разказва за сватбата на цар Фердинанд с принцеса Мария Луиза. Разгледаха с интерес дворцовия кабинет, както и други символи, свързани с властта и държавните институции. 

Въодушевление предизвикаха експонатите, представящи софийския живот в началото на ХХ век – мерцедеса, колелото и старата трамвайна мотриса. Любопитство породиха мебелите и дрехите на софиянци, които отразяват  европейските тенденции. За културния  живот разказаха пожълтелите издания на вестник “Стършел”, както и афишите за театралните постановки. 

Респектираща се оказа и колекцията от икони, дарени на Регионалния исторически музей.  Внимание заслужаваше и временната експозиция, представляваща еврейската улица в София.

За кратко време учениците усетиха преобразуването на родния им град София от малко ориенталско градче в модерна европейска столица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *