STEM урок по програмиране

20230210_121831

На 06.02 и 10.02.2023 г. ученици от XI а и  XI б на 44. СУ „Неофит Бозвели“ посетиха Dream Space – STEM центъра на Майкрософт в София.

От Майкрософт изпратиха официално писмо до директора на 44. СУ  г-жа Михайлова с поздрави и потвърждение, че ученици от посочените класове са избрани да посетят STEM центъра и да се включат в обучение, организирано специално за тях и съобразено с учебния план по информатика и ИТ.

Инициатор и организатор на посещението е инж. Елена Пенчева-Колева, учител по информатика и информационни технологии в училището. В инициативата се включи и г-жа Даниела Мирчева – учител по същите дисциплини.

В рамките на три часа всеки ученик получи възможност да се докосне до решаване на глобалния проблем – киберсигурност.

Участниците сформираха екипи, които бяха определени на случаен принцип, получиха роли и задания. Всеки отбор имаше задача да създаде комикс чрез споделена бяла дъска, който да представя начин за осъществяване на кибератака и поне две  възможности за защита от тази кибератака. Участниците предлагаха идеи, изказваха своята гледна точка с ясни аргументи.

За целта съставиха програма – генератор на пароли с Micro:bit контролер на езика Python.

Всички участваха активно в STEAM преживяването, което беше обучение, базирано на научни изследвания в дух на уважение, почтеност и отговорност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *