Екскурзия до Панагюрище

img-158dc4537b12ef86104a4ee14162b43b-v

Ден след празника на народните будители и в навечерието на тържественото отбелязване на 100-годишнината от създаването на нашето училище, чийто патрон е будителят Неофит Бозвели, на 02.11.2022 г. сборна група от пети и шести клас посети гр. Панагюрище – център на IV революционен окръг и главен град на Априлското въстание. Екскурзията имаше своите образователни и възпитателни цели – учениците да усетят духа на една велика епоха и да се запознаят отблизо с примера на славните български будители и тяхното родолюбиво дело. 

В този прекрасен и слънчев ноемврийски ден учениците и техните класни ръководители се пренесоха в миналото, като посетиха Историческия музей и разгледаха експозицията, посветена на Априлското въстание от 1876 г., разходиха се по реконструираната във възрожденски стил занаятчийска улица, запознаха се отблизо с макет на панагюрското златно съкровище. Посетиха знакови сгради от този период като Дудековата къща, Тутевата къща (в нея е обявено въстанието на 20 април, 1876 г.), родната къща на Райна Княгиня, Лековата къща, известна със стенописа на Иван Зографов „Колелото на живота“. 

В Природонаучния музей разгледаха постоянната експозиция на препарирани животни, птици, насекоми…

Впечатление направиха архитектурата на сградите, украсата, уредбата, а автентичният разказ на екскурзоводите зареди посетителите с борбения дух на епохата и със самочувствието, че ние сме наследници на един велик народ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *