20180302_121832

3 март – ден за преклонение и памет

20180302_121405Отбелязахме националния празник на Република България 3 март с празнична програма в салона на училището.

Гости на тържеството бяха г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град, г-жа Ева Митова, кмет на район „Подуяне“ – Столична община, представители на общинската администрация, родители.

Литературно-музикалната програма, подготвена под ръководството на г-жа Катя Маринова, беше представена от талантливи ученици от началния етап и петокласници. Прозвучаха емблематични възрожденски песни, съхранили решимостта на предците ни да извоюват свободата си; стихове, прославящи подвига и храбростта на героите от националноосвободителната епоха.

С приветствено слово към учениците се обърна директорът на училището г-жа Татяна Михайлова. От името на РУО – София-град, г-жа Ваня Кастрева поздрави учениците и учителите от 44. СУ и връчи паметен плакет.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско иго. Тази светла дата от 1888 г. се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. На този ден почитаме  безсмъртния подвиг на знайните и незнайни герои, които с безкористен идеализъм и себеотрицание са отдали живота си за българската свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *