Екскурзия до Сопот, Карлово и Калофер

4

По стъпките на великите възрожденци преминаха второкласниците от 44. СУ по време на еднодневната екскурзия до подбалканските градове, съхранили историческата памет на българите.

В Сопот учениците от 2-те  класове посетиха къщата музей „Иван Вазов“, където са представени животът и творчеството на патриарха на българската литература.

В Карлово в родната къща на Апостола – Национален музей „Васил Левски“, учениците се потопиха в атмосферата на възрожденския дом и разгледаха експозиция за живота и делото на великия българин.

В Калофер децата отдадоха почит пред делото на гениалния поет и революционер Христо Ботев на неговия паметник, извисяващ се във внушителния мемориален комплекс. Интересно за съвременните ученици беше Даскал-Ботьовото училище, построено през 1848 г., в което е преподавал бащата на Ботев – даскал Ботьо Петков, където е пресъздадена уникалната възрожденска обстановка и са представени методите на обучение отпреди 150 години.

Екскурзията се проведе в месеца, когато честваме националния празник на България. Тя е урок по родолюбие и израз на признателност пред делото на будителите и героите на Българското възраждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *