Екскурзия до връх Шипка – поклон пред борците за национална свобода

shipka_01032016Във връзка с деня на Освобождението на България – 3 март, на 1 март училището ни организира екскурзия до Националния парк-музей “Шипка”. Учениците, водени от преподавателите си Анелия Тошева, Красимира Йорданова и Петя Янчева, посетиха Паметника на свободата – величествен монумент, израз на признателността на българския народ към героите, защитили със саможертвата си „заветния хълм“ по време на Руско-турската освободителна война. Младежите разгледаха с интерес музейната експозиция, разкриваща героизма на руси и българи по време на отбраната на прохода. От най-високата площадка на паметника всички се насладиха на величествения панорамен изглед към околността с възстановените батареи, траншеи, обозначени позиции, паметници и братски могили, съхранили народната памет за подвига и саможертвата на шипченските герои.

На самия връх – мястото на героичните събития, учениците с вълнение и гордост рецитираха Вазовата ода „Опълченците на Шипка“.

На връщане екскурзиантите посетиха уникалния архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ край Габрово, където разгледаха занаятчийската чаршия и се потопиха в самобитната атмосфера на Българското възраждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *