Посещение в Гърция по проект „Младите гласове на европейската демокрация“

20160420_123613Поредният етап в работата по проекта „Младите гласове на европейската демокрация“ по програма „Еразъм +“ беше срещата на участниците в град Саламина, Гърция. От 17 до 22 април 2016 г. ученици от 44. СОУ, водени от   българския координатор г-жа Маргарита Владимирова и преподавателя по графичен дизайн г-н Михаил Петков, пътуваха до Гърция. За посещението младежите участниците трябваше предварително да изготвят презентации на тема „Демокрацията и икономическият растеж“.

Младежите бяха настанени в приемни семейства на учениците от училището на остров Саламина.

Работната програма включваше представяне на подготвените материали, презентация, представяща актуалния проблем за бежанската вълна, посещение на клиника, грижеща се за бедни хора и бежанци в Атина. В друга част от работната програма тийнейджърите играха игри, разделени на групи: “ It’s not Rocket science“ („Това не е ракетна наука“) и Euroquiz  („Евровъпросник“).

В рамките на културната програма учениците се запознаха със забележителности на Саламина – руините от палата на Аякс, църквата „Елефтеротрия“, амфитеатъра „Еврипидейон“, манастира „Фанеромени“, Археологическия музей, Фолклорния музей.

В сряда младежите посетиха Атина, където разгледаха Акропола и неговия музей и се разходиха в града.

Гостите се запознаха с традиционните гръцки танци, представени от саламинските ученици, с помощта на домакините си научиха някои основни думи и изрази на гръцки.

Поредната среща приключи с удовлетвоение и известна доза тъга заради раздялата. Младежите обаче са сигурни, че ще се видят отново.

Информация на Марина Петрова,  10. б клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *